Office for the Equal Treatment of EU Workers

Adatvédelmi nyilatkozat

Az adatkezelő neve és címe

Az ÁAR, valamint az új német szövetségi adatvédelmi törvény (BDSG) értelmében az adatkezelő a következő:

Presse- und Informationsamt der Bundesregierung
(Szövetségi kormány sajtó- és információs hivatala)
Pressesprecher (államtitkár) Steffen Seibert
Dorotheenstraße 84
10117 Berlin
Telefon: 030 18 272-0
Fax: 030 18-272-2555
internetpost@bundesregierung.de

Megvalósítás
]init[ - Aktiengesellschaft für digitale Kommunikation (Digitális kommunikációs részvénytársaság)
Köpenicker Straße 9
10997 Berlin
Weboldal: www.init.de

I. Az adatvédelmi tisztviselő neve és címe

Wolfgang Schlesener
Presse- und Informationsamt der Bundesregierung – Datenschutzbeauftragter -
(Wolfgang Schlesener
Szövetségi kormány sajtó- és információs hivatala – adatvédelmi tisztviselő)
Dorotheenstraße 84
10117 Berlin
Telefon: 030 18 272-0
Fax: 030 18-272-2555
datenschutzbeauftragte@bpa.bund.de


II. Az adatkezelés általános szempontjai

1. A személyes adatok kezelésének terjedelme

Felhasználóink személyes adatait alapvetően csak a működőképes weboldal, valamint tartalmaink és szolgáltatásaink biztosításához és optimalizálásához szükséges mértékben kezeljük.

Felhasználóink személyes adatainak kezelése rendszeresen kizárólag a hozzájárulásukkal történik. Kivételt képeznek ez alól azok az esetek, melyekben az adatok kezelése jogszabályi rendelkezések alapján megengedett.

2. A személyes adatok kezelésének jogalapja

A Presse- und Informationsamt der Bundesregierung (BPA) jelen webhelye, valamint az azon kínált egyes ajánlatok a BPA közönségkapcsolati szolgáltatásának részét képezik. A személyes adatok ennek a közönségkapcsolati szolgáltatásnak a keretében végzett kezeléséhez az ÁAR 6. cikk (1) bek. e) pontja szolgál jogalapként a BDSG 3. §-ával összefüggésben. Amennyiben személyes adatok kezelési műveleteihez hozzájárulást kérünk, annak jogalapjául az EU általános adatvédelmi rendelet (ÁAR) 6. cikk (1) bek. a) pontja szolgál.

Személyes adatoknak az olyan szerződés teljesítéséhez szükséges kezelése során, amelyben Ön az egyik fél (pl. kiadványok vagy hírlevelek rendelése), az ÁAR 6. cikk (1) bek. b) pontja szolgál jogalapul. Ugyanez vonatkozik a szerződéskötést megelőző intézkedésekre is.

3. Adattörlés és a tárolás időtartama

Az Ön személyes adatait töröljük, ill. zároljuk, amint a tárolás célja megszűnik.

III. A weboldal rendelkezésre bocsátása és naplófájlok létrehozása

1. Az adatkezelés leírása és terjedelme

Rendszerünk az internetes oldalunk minden egyes megtekintése során automatikusan adatokat és információkat gyűjt a megtekintéshez használt számítógép rendszeréből. A következő adatokat naplózzuk:

    információk a böngésző típusáról és a használt verzióról
    a felhasználó operációs rendszere
    a felhasználó IP-címe
        a kiszolgáló szervereken 60 napig. Ennek célja a működés biztosítása és a támadásokkal (pl. DDoS, azaz szolgáltatásmegtagadással járó támadás) szembeni védelem.
    a látogatás dátuma és időpontja
    azok a weboldalak, amelyekről a felhasználó rendszere az internetes oldalunkra érkezik
        melyeket hivatkozóként tárolunk el

2. Az adatkezelés jogalapja

Az adatok és a naplófájlok átmeneti tárolásához az ÁAR 6. cikk (1) bek. e) pontja szolgál jogalapul az új BDSG 3. §-ával összefüggésben.

3. Az adatkezelés célja

Az IP-címnek a rendszer által történő ideiglenes tárolása azért szükséges, hogy a weboldal betöltése a felhasználó számítógépére lehetséges legyen. Ehhez a felhasználó IP-címének a munkamenet időtartamára eltárolva kell maradnia.

Az IP-címet 60 napig tároljuk a kiszolgáló szervereken. Ennek célja a működés biztosítása és a támadásokkal (pl. DDoS, azaz szolgáltatásmegtagadással járó támadás) szembeni védelem.

4. A tárolás időtartama

A naplófájlokat központilag tároljuk és hatvan nap elteltével töröljük.

5. A tiltakozás és megszüntetés lehetősége

A weboldal rendelkezésre bocsátása céljából végzett adatgyűjtés és az adatok naplófájlokban történő tárolása az internetes oldal üzemeltetéséhez elengedhetetlenül szükséges. Következésképpen a felhasználó részéről a tiltakozás lehetősége nem áll fenn.

IV. Sütik használata

a) Az adatkezelés leírása és terjedelme

Rendelési szolgáltatásunk oldalain sütit használunk. Ez a süti műszaki okokból szükséges a bevásárlókosár működéséhez. A legtöbb böngésző úgy van beállítva, hogy automatikusan elfogadja a sütiket. Saját böngészőjében azonban letilthatja a sütik mentését, vagy úgy is beállíthatja a böngészőjét, hogy értesítést küldjön, ha sütiket küld el.

A bevásárlókosárhoz tartozó süti elhelyezésére a weboldal első betöltésekor kerül sor. A süti lehetővé teszi a kínált kiadványok tárolását a bevásárlókosárban. E nélkül a süti nélkül nem lehetséges a kiadványok megrendelése.

A weboldal megnyitásakor is sütit helyezünk el. Ez segít annak megakadályozásában, hogy amikor meglátogatja a weboldalt, harmadik fél manipulálhassa pl. az Ön által a formanyomtatványokban megadott adatokat (ún. weboldalakon keresztüli kéréshamisítás vagy CSRF-támadást).

b) Az adatkezelés jogalapja

A személyes adatok sütik használatával történő kezeléséhez az ÁAR 6. cikk (1) bek. e) pontja szolgál jogalapul az új BDSG 3. §-ával összefüggésben, ill. hozzájárulást igénylő sütik esetében az ÁAR 6. cikk (1) bek. a) pontja szolgál jogalapul.

c) Az adatkezelés célja

A műszaki szempontból szükséges sütik alkalmazásának célja a bevásárlókosár használatának lehetővé tétele.

A műszaki szempontból szükséges sütik által gyűjtött felhasználói adatokat nem használjuk felhasználói profilok létrehozásához.

d) A tárolás időtartama, a tiltakozáshoz és a megszüntetéshez való jog

A sütik a felhasználó számítógépén tárolódnak, és onnan továbbítódnak az oldalunkhoz. Ezért Ön mint felhasználó teljes körű ellenőrzéssel rendelkezik a sütik használata fölött. Internetes böngészőjének beállításait módosítva Ön letilthatja vagy korlátozhatja a sütik továbbítását. A már eltárolt sütiket bármikor törölheti. Ez automatikusan is történhet. Amikor felkeresi a weboldalunkat, a Matomo le van tiltva. Csak, ha Ön aktívan hozzájárul, rögzítjük az Ön használati viselkedését anonim módon.

V. Matomo által végzett webelemzés

1. A személyes adatok kezelésének terjedelme

Weboldalunkon a Matomo (korábban: PIWIK) nyílt forráskódú szoftvereszközt használjuk a felhasználóink böngészési viselkedésének elemzésére. Ez egy nyílt forráskódú, webelemzésre szolgáló eszköz. A Matomo esetében nem továbbítódnak a BPA ellenőrzési körén kívül eső szerverekhez adatok. Az Ön hozzájárulása nélkül a Matomo nem gyűjt semmilyen adatot a munkamenetről.

A Matomo sütiket használ. Ezeket a szöveges fájlokat az eszköz eltárolja az Ön számítógépén, ami lehetővé teszi a BPA számára a weboldala használatának elemzését. Ehhez a sütik segítségével összegyűjtött, használattal kapcsolatos információk a BPA szerveréhez továbbítódnak, mely eltárolja azokat, hogy ki lehessen értékelni a felhasználói viselkedést. Az Ön IP-címe számunkra anonim azonosító; nincs műszaki lehetőségünk arra, hogy Önt annak segítségével bejelentkezett felhasználóként azonosítsuk. Felhasználóként Ön anonim marad.

A BPA ezt az elemzést internetes szolgáltatásának részeként tekinti. Ennek segítségével szeretné még jobbá tenni a weboldalát, valamint még inkább a felhasználók igényeihez igazítani azt.

Amennyiben Ön hozzájárul a Matomo segítségével végzett webelemzéshez, az alábbi adatokat gyűjtjük a weboldalunk egyes oldalainak megtekintésekor:

(1) A felhasználó által a megtekintéshez használt rendszer IP-címének két bájtját
(2) A megnyitott weboldalt
(3) Azt a weboldalt, amelyről a felhasználó a megnyitott weboldalra érkezett (hivatkozó)
(4) Azokat az aloldalakat, melyeket a felhasználó a megnyitott weboldalról megnyit
(5) A weboldalon töltött időt
(6) A weboldal megtekintésének gyakorisága

Ennek során a szoftver kizárólag a saját weboldalunk szerverein fut. A felhasználók személyes adatainak eltárolására kizárólag ott kerül sor. Az adatokat harmadik félnek nem adjuk tovább.

Itt döntheti el, hogy engedélyezi-e a webanalitikai sütik eltárolását a saját böngészőjében, lehetővé téve ezzel a Bundespresseamt számára a statisztikai adatok rögzítését és elemzését.

Adatvédelmi beállítások

2. A személyes adatok kezelésének jogalapja

A felhasználó személyes adatainak kezeléséhez az ÁAR 6. cikk (1) bek. a) pontja szolgál jogalapul.

3. Az adatkezelés célja

A felhasználók személyes adatainak feldolgozása lehetővé teszi számunkra a felhasználóink böngészési viselkedésének elemzését. A kinyert adatok kiértékelése révén lehetőségünk nyílik arra, hogy weboldalunk egyes komponenseinek használatáról információkat állítsunk össze. Ez segít nekünk a weboldalunk és az ahhoz kapcsolódó felhasználói élmény folyamatos fejlesztésében. Az IP-cím anonimizálása révén kellően figyelembe vesszük a felhasználók azon érdekét, mely saját személyes adataik védelméhez fűződik.

4. A tárolás időtartama

Az adatokat azonnal töröljük, ha az adatokra már nincs szükség abból a célból, amiért rögzítettük azokat. Az elkészített statisztikákat és az azok alapjául szolgáló adatokat nem töröljük.

5. A tiltakozás és megszüntetés lehetősége

A sütik a felhasználó számítógépén tárolódnak, és onnan továbbítódnak az oldalunkhoz. Ezért Ön mint felhasználó teljes körű ellenőrzéssel rendelkezik a sütik használata fölött. Internetes böngészőjének beállításait módosítva Ön letilthatja vagy korlátozhatja a sütik továbbítását. A már eltárolt sütiket bármikor törölheti. Ez automatikusan is történhet. Ha a weboldalunkhoz tartozó sütiket letiltja, esetenként nem fogja tudni teljes körűen használni a weboldal valamennyi funkcióját.

További információkat a Matomo-szoftver adatvédelmi beállításaival kapcsolatban a következő hivatkozáson találhat: https://matomo.org/docs/privacy/.

Ezúton hívjuk fel a figyelmét az Önt az ÁAR 16., 17. és 21. cikke alapján megillető helyesbítéshez, törléshez és tiltakozáshoz való jogra.

VI. Hírlevél

1. Az adatkezelés leírása és terjedelme

Internetes oldalunkon lehetőség van ingyenes hírlevélre történő feliratkozásra. Ilyenkor a hírlevélre való feliratkozás során a beviteli maszkból adatokat kapunk meg. Az Ön e-mail címét, a kívánt formátumra vonatkozó adattal együtt.

Emellett a következő adatokat gyűjtjük a feliratkozáskor:

(1) az oldal megtekintéséhez használt számítógép IP-címe
(2) a regisztráció dátuma és időpontja

Az adatok kezeléséhez a feliratkozás keretében az Ön hozzájárulását kérjük, és erre az adatvédelmi nyilatkozatra is hivatkozunk.

A hírlevélküldés célját szolgáló adatkezeléssel kapcsolatban nem kerül sor az adatok harmadik félnek történő továbbadására. Az adatokat kizárólag hírlevélküldés céljára használjuk fel.

2. Az adatkezelés jogalapja

A felhasználó erre vonatkozó hozzájárulása esetén, az adatok hírlevél-feliratkozást követő kezeléséhez az ÁAR 6. cikk (1) bek. a) pontja szolgál jogalapul. Ezenkívül a hírlevélre való feliratkozáshoz szerződéses viszony szolgál jogalapul az ÁAR 6. cikk (1) bek. b) pontjának megfelelően.

3. Az adatkezelés célja

A felhasználó e-mail címének gyűjtése a hírlevél kézbesítésére szolgál.

 Az egyéb személyes adatok feliratkozás keretében történő gyűjtése a szolgáltatásokkal vagy a használt e-mail címmel való visszaélés megakadályozására szolgál.

4. A tárolás időtartama

Az adatokat töröljük, amint azok gyűjtésük céljának eléréséhez már nem szükségesek. A felhasználó e-mail címét ennek megfelelően addig tároljuk, amíg a hírlevélre való feliratkozás aktív.

A hírlevél elküldése a felhasználó weboldalon történő feliratkozása alapján történik.

A feliratkozás során gyűjtött egyéb személyes adatokat általában hét nap után töröljük.

5. A tiltakozás és megszüntetés lehetősége

Az érintett felhasználó a hírlevélre való feliratkozást bármikor felmondhatja. Erre a célra minden hírlevélben megtalálható a megfelelő hivatkozás.

Ez hasonlóképpen lehetővé teszi a hírlevélre való feliratkozás során gyűjtött személyes adatok tárolásához való hozzájárulás visszavonását.

Az Önről tárolt személyes adatokat bármikor megváltoztathatja.

VII. Kapcsolatfelvételi űrlap, e-mailben és postai úton történő kapcsolattartás

1. Az adatkezelés leírása és terjedelme

Weboldalunkon kapcsolatfelvételi űrlap található, mely az elektronikus kapcsolatfelvételre használható. Amennyiben használja ezt a lehetőséget, a beviteli maszkban megadott adatai továbbítódnak hozzánk, és eltároljuk azokat. Ezek az adatok a következők:

Az üzenet tárgya
Az Ön üzenete
A megszólítás, a családi és az utónév, az e-mail cím, az utca és a házszám, az irányítószám, valamint a helység

Ezenkívül a következő adatokat tároljuk el az üzenet elküldésének időpontjában:

    A felhasználó IP-címe
    A regisztráció dátuma és időpontja

Az adatok kezeléséhez az elküldés keretében az Ön hozzájárulását kérjük, és erre az adatvédelmi nyilatkozatra is hivatkozunk.

Alternatív lehetőségként a felhasználók a rendelkezésre bocsátott e-mail címen, ill. postai úton keresztül is felvehetik velünk a kapcsolatot. Ebben az esetben a felhasználónak az e-mailben, ill. postai úton közölt személyes adatait eltároljuk.

Ebben az összefüggésben nem továbbítunk adatokat harmadik félnek. Az adatokat kizárólag a kommunikáció feldolgozásához használjuk fel.

2. Az adatkezelés jogalapja

Az e-mail elküldése során továbbított személyes adatok kezeléséhez az ÁAR 6. cikk (1) bek. e) pontja szolgál jogalapul. Ha az e-mailben történő kapcsolatfelvétel célja a szerződéskötés, akkor az adatok kezelésének kiegészítő jogalapjául az ÁAR 6. cikk (1) bek. b) pontja szolgál.

3. Az adatkezelés célja

A beviteli maszkból származó személyes adatok feldolgozása kizárólag a kapcsolatfelvétel feldolgozásában segít nekünk. Az elküldés során kezelt egyéb személyes adatok célja a kapcsolatfelvételi űrlappal való visszaélések megakadályozása, valamint az informatikai rendszereink biztonságának garantálása.

4. A tárolás időtartama

Az adatokat töröljük, amint azok gyűjtésük céljának eléréséhez már nem szükségesek. A kapcsolatfelvételi űrlap bevitel maszkjából származó személyes adatok és az e-mailben vagy postai úton megküldött adatok esetében legfeljebb három év a megőrzési idő.

Az elküldés során kiegészítőleg gyűjtött személyes adatokat legkésőbb hét nap után töröljük.

5. A tiltakozás és megszüntetés lehetősége

A felhasználónak bármikor joga van a személyes adatok kezelésére vonatkozó hozzájárulását visszavonni. Ha a felhasználó többek között e-mailben felveszi velünk a kapcsolatot, bármikor tiltakozhat személyes adatainak tárolása ellen. Ilyen esetben a kommunikáció nem folytatható tovább.

Ebben az esetben minden, a kapcsolatfelvétel során eltárolt személyes adatot törlünk.

VIII. A német szövetségi kormány közzétételi portálja

1. Az adatkezelés leírása és terjedelme

A weboldalunkon hozzáférhet a német szövetségi kormány közzétételi portáljához, melyen keresztül kiadványokat rendelhet. Amennyiben él ezzel a lehetőséggel, a beviteli maszkban megadott adatai titkosított módon továbbítódnak a rendelés lebonyolításával megbízott szolgáltatóhoz, mely eltárolja azokat. Ezek az adatok a következők:

megszólítás, családi és utónév, cégnév
utca, házszám, irányítószám, helység, ország
e-mail cím

Ezenkívül a következő adatokat tároljuk el az üzenet elküldésének időpontjában:

    A felhasználó IP-címe
    A regisztráció dátuma és időpontja

A rendelés lebonyolításával megbízott szolgáltatók a következők:

IBRo Versandservice GmbH
Kastanienweg 1
18184 Roggentin

GVP Gemeinnützige Werkstätten Bonn GmbH
Pfaffenweg 27
53227 Bonn

Az adatok kezeléséhez az elküldés keretében az Ön hozzájárulását kérjük, és erre az adatvédelmi nyilatkozatra is hivatkozunk.

Alternatív lehetőségként a felhasználók a kiadvány elküldésével a megadott e-mail címen, faxon, postai úton vagy telefonon keresztül is felvehetik velünk a kapcsolatot. Ebben az esetben a felhasználónak az e-mailben, faxon, postai úton vagy telefonon közölt személyes adatait eltároljuk.

Ebben az összefüggésben nem továbbítunk adatokat egyéb harmadik félnek. Az adatokat kizárólag a rendelési és elküldési folyamathoz használjuk.

2. Az adatkezelés jogalapja

Az e-mail elküldése során átadott személyes adatok kezeléséhez az ÁAR 6. cikk (1) bek. b) pontja szolgál jogalapul.

3. Az adatkezelés célja

A beviteli maszkból származó személyes adatok kezelése kizárólag a rendelési és elküldési folyamat végrehajtására szolgál. Az elküldés során kezelt egyéb személyes adatok célja a beviteli maszkkal való visszaélések megakadályozása, valamint az informatikai rendszereink biztonságának garantálása.

4. A tárolás időtartama

Az adatokat töröljük, amint azok gyűjtésük céljának eléréséhez már nem szükségesek. A megrendelő űrlap beviteli maszkjából származó, valamint az e-mailben, faxon, postai úton vagy telefonon megadott személyes adatok esetében a megőrzési idő a rendelés teljes elküldésének időpontjától számított három hónap.

Az elküldés során kiegészítőleg gyűjtött személyes adatokat legkésőbb hét nap után töröljük.

5. A tiltakozás és megszüntetés lehetősége

A felhasználónak bármikor joga van a személyes adatok kezelésére vonatkozó hozzájárulását visszavonni. Ha a felhasználó többek között e-mailben felveszi velünk a kapcsolatot, bármikor tiltakozhat személyes adatainak tárolása ellen. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a rendelési és elküldési folyamat nem hajtható végre.

Ebben az esetben minden, a rendelési folyamat során eltárolt személyes adatot törlünk.

IX. Videólejátszás

Azért, hogy videótartalmakat bocsáthassunk az Ön rendelkezésére, a LongTail Ad Solutions, Inc. (d/b/a JW Player, 2 Park Avenue, 10th Floor, New York, NY 10016, USA) „JWPlayer” nevű beépülő modulját használjuk.

A szolgáltató adatvédelmi nyilatkozata a következő oldalon tekinthető meg: https://www.jwplayer.com/privacy. Ott részletes információkat talál a JWPlayer beépülő modul használata során gyűjtött és használt adatokról. A LongTail Ad Solutions a személyes adatok kezelése tekintetében alávetette magát az EU–USA adatvédelmi pajzsnak, és annak megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik. A LongTail Ad Solutions nyilatkozata alapján a beépülő modul használata során többek között a felhasználó IP-címének, valamint egy egyedi azonosító gyűjtésére és tárolására kerül sor.

X. A német szövetségi kormány alkalmazása

A német szövetségi kormány alkalmazása az operációs rendszer gyártójának azonnali értesítéseket küldő szolgáltatásait használja. Az azonnali értesítések a felhasználó készülékének kijelzőjén megjeleníthető rövid üzenetek, melyek segítségével a felhasználó aktívan tájékoztatható a figyelmeztetésekről.

Az azonnali értesítéseket küldő szolgáltatások használata esetén az Apple eszköztokent, míg a Google regisztrációs azonosítót rendel hozzá a készülékhez. Ezek kizárólag titkosított, anonimizált készülékazonosítók. A használat célja kizárólag az azonnali értesítéseket küldő szolgáltatások teljesítése. Az egyes felhasználók nem azonosíthatók be ezekkel. Az azonnali értesítéseket küldő szolgáltatás szükség esetén az alkalmazás beállításaiban módosítható. Ezenkívül a saját okostelefonjának operációs rendszerén keresztül is letilthatja az azonnali értesítések fogadását.

Az alkalmazáshoz a Matomo nyílt forráskódú szoftvereszközt használjuk (ld. V. pont).

Továbbá az alkalmazásra nézve is érvényesek a VI. pontban (hírlevél), a VII. pontban (kapcsolatfelvételi űrlap, e-mailben és postai úton történő kapcsolattartás) és a VIII. pontban (a német szövetségi kormány közzétételi portálja) megadottak.

XI. Felvilágosítás az Önt megillető jogokról

Amennyiben az Ön személyes adatait feldolgozzák, Ön az ÁAR értelmében érintettnek számít, és az adatkezelővel szemben a következő jogok illetik meg:

1. Hozzáférési jog – az ÁAR 15. cikke

Ön igazolást kérhet arról tőlünk mint adatkezelőtől, hogy kezelünk-e Önt érintő személyes adatokat.

Ha ilyen kezelés fennáll, az adatkezelőtől tájékoztatást kérhet a következő információkról:

(1) célok, amelyekhez kapcsolódóan személyes adatok kezelése történik;

(2) a kezelt személyes adatok kategóriái;

(3) a címzettek, illetve címzettek típusai, akikkel az Önre vonatkozó személyes adatokat közöltük vagy a jövőben közölni fogjuk;

(4) az Önre vonatkozó személyes adatok tárolásának tervezett időtartama, vagy ha ezt illetően nem lehetséges konkrét információkat megadni, a tárolási időszak megállapításának kritériumai;

(5) az Ön joga, hogy kérelmezheti az adatkezelőtől az Önre vonatkozó személyes adatok helyesbítését, törlését vagy adatkezelő általi kezelésének korlátozását, és tiltakozhat az ilyen személyes adatok kezelése ellen;

(6) a felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának joga;

(7) minden rendelkezésre álló információ az adatok eredetéről, amennyiben a személyes adatok gyűjtése nem az érintettől történt;

(8) az ÁAR 22. cikk (1) és (4) bekezdésében említett automatizált döntéshozatal ténye, ideértve a profilalkotást is, valamint – legalább ezekben az esetekben – az alkalmazott logikára és arra vonatkozóan érthető információk, hogy az ilyen adatkezelés milyen jelentőséggel, és az érintettre nézve milyen várható következményekkel bír.

Önnek joga van információt kérni arról, hogy az Önre vonatkozó személyes adatokat harmadik országnak vagy nemzetközi szervezet részére átadjuk-e. Az átadással összefüggésben Ön információt kérhet az ÁAR 46. cikke szerinti megfelelő garanciákról. Ugyancsak felhívjuk a figyelmét az ÁAR 20. cikke szerinti adathordozhatósághoz való jogra.

2. A helyesbítéshez való jog – az ÁAR 16. cikke

Ön jogosult tőlünk mint adatkezelőtől helyesbítést és/vagy kiegészítést kérni, amennyiben az Önre vonatkozó kezelt személyes adatok helytelenek vagy hiányosak. Az adatkezelő köteles a helyesbítést haladéktalanul végrehajtani.

3. Az adatkezelés korlátozásához való jog – az ÁAR 18. cikke

Ön a következő feltételekkel kérheti az Önre vonatkozó személyes adatok kezelésének korlátozását:

(1) ha az Önre vonatkozó személyes adatok pontosságát arra az időtartamra szólóan vitatja, amely lehetővé teszi, hogy az adatkezelő ellenőrizze a személyes adatok pontosságát;

(2) az adatkezelés jogellenes, és Ön ellenzi a személyes adatok törlését, helyette kéri azok felhasználásának korlátozását;

(3) az adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra az adatkezelés céljából, de Önnek jogi igények érvényesítéséhez, gyakorlásához, vagy védelméhez szüksége van rájuk; vagy

(4) ha Ön az ÁAR 21. cikk (1) bekezdése szerint tiltakozott az adatkezelés ellen, és még nem állapították meg, hogy az adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az Ön indokaival szemben.

Ha az Önre vonatkozó személyes adatok kezelése korlátozás alá esik, az ilyen adatokat – a tárolás kivételével – csak az Ön hozzájárulásával, vagy jogi igények érvényesítéséhez, gyakorlásához vagy védelméhez, illetve más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, illetve az Unió vagy valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni.

Ha az adatkezelés korlátozása a fenti feltételekkel történt, a korlátozás megszüntetése előtt az adatkezelő tájékoztatja Önt.

4. A törléshez való jog – az ÁAR 17. cikke

a) Törlési kötelezettség

Ön jogosult arra, hogy kérésére az adatkezelő késedelem nélkül törölje az Önre vonatkozó személyes adatokat, az adatkezelő pedig köteles arra, hogy az érintettre vonatkozó személyes adatokat késedelem nélkül törölje, ha az alábbi indokok valamelyike fennáll:

(1) Az Önre vonatkozó személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték.

(2) Ön visszavonja az ÁAR 6. cikk (1) bek. a) pontja vagy 9. cikk (2) bek. a) pontja szerinti adatkezelés alapját képező hozzájárulását, és az adatkezelésnek nincs más jogalapja.

(3) Ön az ÁAR 21. cikk (1) bekezdése alapján tiltakozik az adatkezelés ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre, vagy az ÁAR 21. cikk (2) bekezdése alapján tiltakozik az adatkezelés ellen.

(4) Az Önre vonatkozó személyes adatokat jogellenesen kezelték.

(5) Az Önre vonatkozó személyes adatokat az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell.

(6) Az Ön személyes adatainak gyűjtését az ÁAR 8. cikk (1) bekezdésében említett, információs társadalommal összefüggő szolgáltatások kínálásával kapcsolatosan végezték.

b) Harmadik felek tájékoztatása

Ha az adatkezelő nyilvánosságra hozta az Önre vonatkozó személyes adatokat, és az ÁAR 17. cikk (1) bekezdése értelmében azt törölni köteles, az elérhető technológia és a megvalósítás költségeinek figyelembevételével megteszi az észszerűen elvárható lépéseket – ideértve a műszaki intézkedéseket is – annak érdekében, hogy tájékoztassa az adatokat kezelő adatkezelőket, hogy Ön mint érintett kérelmezte tőlük a szóban forgó személyes adatokra mutató hivatkozások vagy e személyes adatok másolatának, illetve másodpéldányának törlését.

c) Kivételek

A törléshez való jog nem áll fenn, amennyiben az adatkezelés a következők valamelyike miatt szükséges:

(1) a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából;

(2) a személyes adatok kezelését előíró, az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jog szerinti törvényi kötelezettség teljesítése, illetve közérdekből vagy az adatkezelőre ruházott közhatalom gyakorlása keretében végzett feladat végrehajtása céljából;

(3) az ÁAR 9. cikk (2) bek. h) és i) pontjának, valamint a 9. cikk (3) bekezdésének megfelelően a közegészségügy területét érintő közérdek alapján;

(4) az ÁAR 89. cikk (1) bekezdésével összhangban a közérdekű archiválás céljából, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból, amennyiben az (a) szakaszban említett jog feltehetőleg lehetetlenné tenné vagy komolyan veszélyeztetné ezt az adatkezelést, vagy

(5) jogi igények érvényesítéséhez, gyakorlásához, illetve védelméhez.

5. Tájékoztatáshoz való jog – az ÁAR 19. cikke

Ha Ön az adatkezelővel szemben érvényesítette az adatok helyesbítésére, törlésére vagy a kezelés korlátozására vonatkozó jogát, akkor az köteles minden olyan címzettet tájékoztatni az adatok helyesbítéséről, törléséről vagy a kezelés korlátozásáról, akinek az Önre vonatkozó személyes adatokat továbbadta, kivéve, ha ez lehetetlennek bizonyul, vagy aránytalan erőfeszítést igényel.

Önnek joga van ezekről a címzettekről az adatkezelőtől tájékoztatást kérni.

Az adathordozhatóságra való jog nem alkalmazandó abban az esetben, ha a személyes adatok kezelése közérdekű vagy az adatkezelőre ruházott közhatalom gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához szükséges.

6. Az adathordozhatósághoz való jog – az ÁAR 20. cikke

Ön jogosult arra, hogy az Önre vonatkozó személyes adatokat széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja az adatkezelőtől, hogy azokat adott esetben másik adatkezelőnek továbbíttassa, amennyiben

    az adatkezelés az ÁAR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja vagy a 9. cikk (2) bekezdés a) pontja szerinti hozzájáruláson, vagy a 6. cikk (1) bekezdés b) pontja szerinti szerződésen alapul, és
    az adatkezelés automatizált módon történik.

Az (1) bekezdés szerinti adathordozhatósághoz való jogának gyakorlása során Ön jogosult arra, hogy – ha ez műszaki szempontból megvalósítható – kérje a személyes adatok általunk másik adatkezelőnek történő közvetlen továbbítását.

7. A tiltakozáshoz való jog – az ÁAR 21. cikke

Ön jogosult arra, hogy saját különleges helyzetéből adódó okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak az ÁAR 6. cikk (1) bek. e) vagy pontján alapuló kezelése ellen.

Ebben az esetben az adatkezelő az Önre vonatkozó személyes adatokat nem kezeli tovább, kivéve, ha az adatkezelő bizonyítja, hogy az adatkezelést olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az Ön érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények érvényesítéséhez, gyakorlásához vagy védelméhez kapcsolódnak.

8. Az adatvédelmi hozzájárulási nyilatkozat visszavonásának joga – az ÁAR 7. cikk (3) bekezdése

Önnek joga van az adatvédelmi hozzájárulási nyilatkozatát bármikor visszavonni. A hozzájárulás visszavonása nem érinti a hozzájáruláson alapuló, a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét.

9. A felügyeleti hatóságnál történő panasztételhez való jog – az ÁAR 77. cikke

Az egyéb közigazgatási vagy bírósági jogorvoslatok sérelme nélkül, Ön jogosult arra, hogy panaszt tegyen a felügyeleti hatóságnál, ha az Ön megítélése szerint az Önre vonatkozó személyes adatok kezelése megsérti az ÁAR előírásait.

Az a felügyeleti hatóság, amelyhez a panaszt benyújtották, köteles tájékoztatni az ügyfelet a panasszal kapcsolatos eljárási fejleményekről és annak eredményéről, ideértve azt is, hogy az ÁAR 78. cikke alapján az ügyfél jogosult bírósági jogorvoslattal élni.

Illetékes felügyeleti hatóság:

A szövetségi adatvédelmi és információszabadságért felelős biztos
Husarenstraße 30
53117 Bonn
Telefon: +49(0)228-997799-0
Fax: +49(0)228-997799-5550
E-mail: poststelle@bfdi.bund.de

Állapot: 2020. június

hétfő, 13. július 2020